2015. július 30., csütörtök

Csempe festése

Újabb őrület. Miért kell nekem csempét festeni?

Mert rajongok a cementlapokért, az egyszerű, mégis csodaszép mintákért, és hosszas keresgélés után se találtam olyan csempét, amilyet én szerettem volna a fürdőszobámba.
Voltak gyönyörűek drága pénzért, de az igazi nem volt köztük.
Aztán kacérkodtam a festés gondolatával, de semmi tuti receptet nem találtam arra az esetre, ha csak mintát szeretnénk, nem pedig az egész csempét lefesteni.
Szóval mindig visszarettentem. Pedig már stencilem is volt, rengeteg keresés után az is.
A végső döfést az adta meg, hogy megláttam egy gyönyörűséget elérhető áron. Teljesen belelkesedtem, szinte repdestem az örömtől, hívtam az eladót, mikor kiderült, hogy a rossz árcédula volt mellette. 
Darabáras volt, így kb 30ezer ft-ra jött ki négyzetmétere.
Pillanatok alatt összeroppanás, kifordultam onnan, és másnap az esélytelenek nyugalmával megvettem a sima fehér matt 15x15-ös csempéket 1799ft-os négyzetméteráron. Azt már nem mertem megkérdezni az ottani eladótól, hogy vajon mi történik, ha alájuk gyújtok a sütőben.... :)
Ezek után jött az aggodalom, hogy mégis mivel, és hogyan festem meg????
Őrült keresgélés kezdődött a neten, festékek, lakkok,  kérdések.
Aztán rájöttem, senki se fog nekem válaszolni, neki kell kezdeni a kísérletezésnek.

1. Stencil felragasztása:2. Deka Lack hobbi festék, azúrkék. Szivacshenger végével vittem fel pecsételgetve a festéket. Kevés festék kell, különben folyik. Festés után rögtön leszedtem a stencilt.


 Ezután jött a próba. A mosogató szivacs érdes felével dörzsöltem.
Első kudarc: a festék lejött.

3. Égessük!!!!!

170 fokot ír, de a kéznél levő sütőn semmi hőjelölés, ezért két próba.
A kisebbik mintát magas fokozaton égettem 30 percig, képen látható, hogy a festék színe megváltozott. A csempe barnás színe gond nélkül lejött.
A másik csempét kis fokon égettem, ugyanolyan maradt.Most jött a szivacs-próba:
A felület ellenállóbb lett. De még így is kopott dörzsölés hatására.

Ekkor már kezdtem bedühödni, és úgy döntöttem, ide lakk kell!!!!

Hosszas keresgélés, nemleges válaszok, fura tekintetek, "900 fokon kell égetni egy rendes festéket, mégis mit vártál?", "ilyen lakkunk nincs"...
Nem maradt más opció, mint újra a hobbi bolt, bár úgy gondoltam, nem lesz ez így gazdaságos.

4. És megvettem akkor ŐT:

 Ezzel lekenve dörzsölhettem a csempét! Még a férjemnek is odaadtam, hogy dörzsölje meg, hátha én finomkodok, mert féltem.
De azt mondta: OKÉ!

Aztán kipróbáltam égetés nélkül, egy réteg lakkal. Az eredmény ugyanaz.
Így elkezdtem a csempéim gyártását. A felrakott állapotról később készítek képeket, még várni kell 1-2 hetet... :)


UPDATE!

Felraktuk a csempét. A rossz hír, hogy a fúgázásnál jól rákenték a fúgát, szétdörzsölték, stb, 1-2 csempe szélén feljött a lakk, szerencsére a mintáig nem jutottak. Szóval agyvérzés.
Közben kerestem másik lakkot is, reménykedve, hogy jobban bírja.
Jelentem, ez a lakk nagyon bejött: Próbaként csempére kentem Aldis zománcfestéket. Száradás után 2 rétegben fújtam a lakkot rá. Olyan felületet kaptam, mintha nem is lenne a csempén lakk. Tökéletesen rásimul. Elvileg 24 óra a teljes száradási idő, de nem bírtam, kb 4 óra múlva megdörzsöltem, majd körömmel is megkapartam. Minden maradt a helyén.Tehát rá szavazok.

És íme pár kép a felrakott csempékről, az első lakkal, majd átfújom még ezzel a spray-vel.


11 megjegyzés :

 1. Válaszok
  1. Köszi szépen, már alig várom, hogy a falon legyenek....csak ahhoz még gyártanom kell :D

   Törlés
 2. Csodás lett :D Várom a végeredményt. Hol és mennyi volt a stencil?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is várom :D
   Innen rendeltem a stencilt:
   https://fndeco.com/hu/70-stencilek?p=2

   Törlés
 3. Szia! Felrakott allapotban a falon nem lehet oket lefesteni? Koszonom valaszodat!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mivel nem égettem, szerintem igen.
   Azóta van még egy ötletem....az Obiban találtam csempefestéket. Ez van ráírva. Viszont elég nagy kiszerelésű ahhoz a pár csempéhez, de biztos sokkal jobban tapad, lehet, hogy lakkozni sem kell. Kb 4ezer ft egy bödön....lehet kipróbálom a konyhában ;)

   Törlés
 4. Szia,
  szeretnék én is festeni egy -két csempére, ami majd egy asztalkába fog kerülni. A hobby boltban azt ajánlották, hogy porcelánfestéket vegyek, amit ki lehet égetni. Te ezt is próbáltad? Nem sikerült vele?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Elvileg sikerülnie kellett volna, nekem mégse...nem tudom, miért. Szerintem próbáld meg, aztán írj, hogy milyen lett. De valamilyen fedőlakk mindenképpen kéne...pláne, hogy asztalra megy, használva lesz.

   Törlés
 5. Szia Zsu!
  Nagyon hálás vagyok a bejegyzésedért!
  Cement lapos szeretnék imitálni a konyhánkban. Már fent lesz a csempe, ezért függőlegesen kell felügyeskednem a mintákat és a lakkozás is így megy majd.
  A minta festést már kipróbáltam, már csak a lakkozás van hátra. Kicsit tartok tőle, hogy a lakk réteg nem lesz egyenletes, illetve esetleg megfolyik a függőleges felületen. Hogyan kerülhetem el ezeket?
  Illetve kb. hány csempére elég egy adag lakk?
  Előre is köszönöm válaszaidat!
  Márti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Márti!
   Várj még egy kicsit, most kísérletezek egy másik lakkal...lehet ez jobb lesz ;) Fújós, most felfújtam, 24 óra múlva lehet tesztelni, akkor jól megdörzsölöm, és írok! :)
   Amúgy a bejegyzésben levő lakkot 2 rétegben kentem (nem folyik meg), 44 csempét csináltam, még kb 20-ra elég maradt benne. De 1-2 csempe nem bírta a fúgázást. A kőműves nem szarakodott, jól szétdörzsölte, a többi oké, és bírja a fürdőt, de a konyha azért kényesebb, már ha mondjuk kifröccsent zsír száradna rá. Na egy szó mint száz, holnap megírom a mai kísérlet eredményét ;)

   Törlés
  2. Frissítettem a blogot, a Dupli-color színtelen lakksprayt próbáld ki, szerintem nagyon jó!

   Törlés